Kezdő Peca - Ponty receptek
Péntek, 2014-10-31, 00:02Főoldal | Regisztráció | Belépés

«  Október 2014  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Melyik a kedvenc halad?
Összes válasz: 536


Online összesen: 0
Vendégek: 0
Felhasználók: 0
Ponty receptek

vissza


 

Pontypaprikás

Hozzávalók:

  • 1,5 kg-nyi pontyszelet,
  • 8 dkg zsír,
  • egy nagy fej hagyma,
  • 2 zöldpaprika,
  • 1 paradicsom,
  • 1 pohár tejföl,
  • paprika,
  • 1 ek liszt,
  • só.

 

Elkészítés:

Az alaposan megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm és állni hagyom. A hagymát nagyon apróra vágom. A hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát. Kevés vízzel öntöm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást. Még néhány percig forralom, majd nokedlivel, vagy túrós csuszával tálalom.

 

Ponty rántva

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 4 szelet 18-20 dkg-os pontyszelet,
  • só,
  • 5 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 15 dkg zsemlemorzsa,
  • olaj a kisütéshez.

 

Elkészítés:

A szeleteket besózzuk és kis ideig állni hagyjuk, majd lisztbe, tojásba és morzsába mártjuk. Forró zsírban, fedő alatt aranysárgára sütjük ki. Lassan kell sütni és bõ zsírban, hogy a halszelet jól átsüljön. Citrommal, vajas burgonyával tálaljuk.

 

Ponty aszalt szilvával

Elkészítés:

20 dkg aszalt szilvát (fehér) borban áztatunk, míg felpuhul. Kimagozzuk, és a mag helyére egy-egy negyed dióbelet dugunk. Egy kb. másfél kilós halat - nem csak ponty jó - megtisztítunk. Belsejét ízlés szerint megsózzuk,belemorzsolunk 2-3 dkg vajat, megtöltjük az aszalt szilvával, kívülről bekenjük vajjal. Süthetjük roston, mikróban,tepsiben. Sütés közben esetleg saját levével vagy (fehér) borral locsolgathatjuk. Krumplipüré vagy más semleges köret illik hozzá.

Az aszalt szilvát én vörös borban szoktam áztatni (felhasználás előtt 4-5 napig). A tepsibe tett hal tetejére szeletelt bacon szalonnát teszek, majd vaj darabkákat morzsolok rá, és alufóliával lefedve 20-25 percig sütöm. A végén fólia nélkül kb. 5 percig sütöm,hogy a szalonna szép piros, ropogós legyen.

 

Ponty bormártással

Hozzávalók:

  • 70 dkg ponty színhús,
  • 5-5 dkg zeller, sárgarépa, petrezselyem gyökér,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kis csokor zöld petrezselyem.

 

Elkészítés:

Megtisztított zöldségeket vékony metéltre vágjuk, tűzálló tálba tesszük. Ráöntjük a hal alaplét vagy a sós - citromleves vizet, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, aztán 4 - 5 percig főzzük. A finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük, hozzáadjuk a halszeleteket, majd még 3 percig főzzük.

 

Pontyszeletek

Hozzávalók:

  • 1 db 1,50 kg-os ponty,
  • 30 dkg túró,
  • 25 dkg liszt,
  • 4 db tojás,
  • 5 dl tej,
  • 2 dkg só,
  • 5 dl olaj.

 

Elkészítés:

A pontyot megtisztítjuk, fejét levágjuk, belét eltávolítjuk és kifilézzük. Szeletekre vágjuk a filéket, sózzuk és hűtőbe tesszük. A túrót szitán áttörjük, hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a tojásokat, illetve a tojások sárgáját és a lisztet. A tojások fehérjét habbá felverve adjuk a masszához. A halszeleteket lisztbe forgatjuk, belemártjuk a túrómasszába, majd forró olajban mindkét oldalát piros ropogósra sütjük. Tálaláskor köretként majonézes burgonyát adhatunk hozzá.

 

Szőlős ponty szeletek

Hozzávalók:

  • 1 db 1,50 kg-os ponty
  • 2 dl bor,
  • 2 szem szegfűszeg,
  • törött bors, babérlevél, citromhéj, só,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 40 dkg szőlőszem,

 

Elkészítés:

A hal bőrét lenyúzzuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, csontjait, gerincét kiszedjük. Lábasba tesszük, ráöntjük a bort, megsózzuk, 1 babérlevéllel, két szegfűszeggel, egy darabka citromhéjjal fűszerezzük. Fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük, majd tűzálló tálra rakjuk. A vajból a liszttel világos rántást készítünk. Besűrítjük vele a hal pároló levét, és a halra öntjük. Belekeverjük a szőlőszemeket és felforraljuk.

 

Tejfölös túrós pontyszelet

Hozzávalók:

  • 1 db kb. 1,50 kg-os ponty,
  • 20 dkg vöröshagyma,
  • 30-30 dkg paprika, és paradicsom,
  • 1 kg burgonya,
  • 15 dkg zsír,
  • 3 dkg fűszerpaprika,
  • 20 dkg túró,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 dkg só.

 

Elkészítés:

A pontyot megtisztítjuk, belezzük, sózzuk és kevés zsírban megsütjük. A burgonyát héjában megfőzzük, tisztítjuk és szeletekre vágjuk. A hal sült zsírjában a hagymából, a paprikából, a paradicsomból lecsót készítünk. A túrót szitán áttörjük, és a tejföllel elkeverjük. Egy tepsit kizsírozunk és rétegezzük a következő sorrendben az anyagokat: szeletelt burgonya, sült hal, lecsó, tejfölös túró, szeletelt burgonya és ismét szeletelt burgonya. A rétegeket ajánlatos gyengén sózni. A tetejére kevés tejfölt locsolva sütjük.

 

Túróval rakott pontyszeletek

Hozzávalók:

  • 4 db pontyszelet, illetve pontyfilé,
  • 35 dkg túró,
  • 2,5 dl tejföl,
  • 3 db tojás,
  • 2 dkg só,
  • 10 dkg zsír,
  • 8 dkg liszt,
  • 5 dkg zsemlemorzsa,
  • 10 dkg reszelt sajt.

 

Elkészítés:

A pontyfiléket sűrűn beirdaljuk, sózzuk, lisztbe mártjuk és kevés zsírban megsütjük. Egy mély tepsit zsírral kikenünk, zsemlemorzsát szórunk bele, majd egy réteg halat. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejföl felét és az egész tojásokat, sózzuk, simára keverjük. A tepsibe helyezett halra öntjük a túrós mártást, tetejére még egy sor sült pontyfilét teszünk. Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük.

vissza


Kezdő Peca
Copyright MyCorp © 2014 | Weblap készítés ingyen 
Megfelelő működésért használjon Mozilla Firefox vagy Google Chrome böngészőt